Co je to zdraví a síla?
Spousta lidí si myslí, že zdraví je o tom, aby je nic nebolelo, vyhýbali se nějakým potravinám, a aby byli hubení. Zdraví je ale mnohem více.
Pro mě je zdraví o maximalizaci našeho fyzického i duševního zdraví a naplňování našeho potenciálu.
Na fyzické rovině jde o starání se o své tělo na buněčné úrovni pro optimální produkci ATP (našeho skutečného zdroje energie, nikoliv kalorií). Pokud máme dostatek ATP, tak se léčíme a regenerujeme. Pokud ho máme nedostatek, tak strádáme a naše tělo se rozpadá.
Po stránce duchovní jde o napojování na Zdroj všeho bytí a čerpání energie z něj.
Jak to vypadá v praxi? Makroživiny jsou základ. Ale ne v obecném pojetí:
DNA našich mitochondrií určuje, jestli lépe zpracováváme tuky nebo sacharidy. Ovšem všichni potřebujeme mít zastoupené všechny živiny tak, jako tak.
Buňky potřebují glukózu jako optimální palivo (hlavně v létě). Sacharidy zvyšují produkci CO2, což zlepšuje využití kyslíku, mnohem snáze se z nich vyrábí ATP než z tuků, zlepšují poměr NAD/NADH, snižují stres, doplňují glykogen, krmí mozek, vlasy a další…
Tuky potřebujeme (hlavně v zimě) pro správné fungování hormonů, imunitní funkce, a mnoho dalších procesů, které by ale neměly být primárním důvodem jejich konzumace.
Bílkoviny potřebujeme hlavně pro svalový růst, zachování svalové hmoty, funkce jater a našeho imunitního systému.
Mikroživiny jsou kritické pro mitochondriální zdraví, což většina populace i výživářů naprosto ignoruje!
Potřebujeme si podchytit pravidelný i dostatečný příjem jednotlivých mikroživin v rámci dnů / týdnů.
Kalorie: 1 Kcal (kilokalorie) = množství tepla potřebného pro zahřátí kilogramu vody o 1 stupeň Celsia
A k čemu nám to je? Kdo ví, nechť odpoví, protože já nemám tušení… Lidé se často zaseknou v kruhu počítání kalorií, nebo vybírání si výživových směrů ale naše tělo nemá žádné receptory pro kalorie. Pozná jen vitamíny a minerály a v hlubším poznání elektrony a protony z potravy.
Ty nejdůležitější jsou elektrolyty (vápník, hořčík, sodík, draslík), B vitamíny, vitA, selen, cholin, vitE, vitK2.
Jídlo, které konzumujeme, prochází třemi fázemi, aby se stalo energií: glykolýza, Krebsův cyklus a řetězec přenosu elektronů. A ani v jednom z těchto procesů kalorie nijak nehrají roli.
Komplex v mitochondrii, který tvoří vodu, je poháněn ČERVENÝM a INFRAČERVENÝM SVĚTLEM. Ne kaloriemi.
To znamená, že i my lidé při rozkládání kalorií z jídla zachycujeme světlo, které v nás něco vyvolává.
Z tohoto a mnoha dalších důvodu je tak starání se o naše mitochondriální zdraví naprosto stěžejní pro zachování si celkového zdraví.
Pro dostatečný a vyvážený příjem těchto nutrientů bychom své stravování měli stavět na potravinách, jako jsou hovězí játra, maso, vejce, kvalitní sýry, ovoce a zelenina a další základní potraviny.

Výživa těla ale není jen o stravování. Je to veškerá energie kolem nás. To, jakými lidmi se obklopujeme, jaké informace přijímáme, v jakém prostředí se vyskytujeme, a celkově to, jak žijeme. Pro celistvou stravu by ses měl vyhýbat následujícímu:
- Endotoxiny
- Nudná práce
- Nadměrné modré světlo
- Nadměrné stresory
- Rostlinné oleje
- Estrogeny
Naopak do svého života bys měl zařadit činnosti, které ti energii vrací:
- Sluneční světlo
- Chlad
- Kvalitní spánek
- Pohyb
- Chození na boso a uzemňování se
- Dobré a kvalitní mezilidské vztahy
- Práce, která ti dává smysl
- Užívání si života
- Meditace a seberozvoj

Nikoho nepřesvědčuji, pouze předkládám informace, které tu jsou volně dostupné, pouze kryté systémem. A proč?
Nejčastěji protože vyléčený neplatící člověk už nemůže být platícím zákazníkem.
Proto v reklamách nikdy neuslyšíš:
- Jak se stravovat (raději se vytvoří informační chaos ve výživě)
- Že stačí se dostatečně hýbat (ne se nutně trápit ve fitku nesmyslnými tréninky)
- Že je potřeba dobře spát (místo toho se všude dá umělé LED osvětlení, které narušuje cirkadiánní rytmus)
- Že bychom se měli vystavovat slunci (raději všem budeme lhát, že slunce zabíjí)
- Že bychom se měli starat o stresovou kapacitu (lepší bude všechny pod tlakem nutit něčeho v životě dosáhnout)
- Že bychom měli mít kvalitní mezilidské vztahy (místo toho začneme přehazovat mužský a ženský princip a vztahy přestanou fungovat)
Až 90% nemocí je spojeno s životním stylem, který žijeme = jídlo, které jíme, množství pohybu, toxiny, kterým jsme vystaveni, jak se staráme o svou psychiku a sociální vztahy atd. Pouze okolo 10% je kvůli genetice. Genetika nabíjí zbraň ale životní styl je to, co mačká spoušť. A s tím jak se mění životní styl směrem k modernímu způsobu života také přibývá hlavně civilizačních onemocnění.
Nejčastější civilizační onemocnění:
- ateroskleróza
- infarkt myokardu
- cévní mozková příhoda
- hypertenze
- obezita
- diabetes melitus
- rakovina
- revmatické nemoci
- předčasné porody a potraty
- některé vývojové vady nervového systému
- Alzheimerova choroba
- chronický únavový syndrom
- zácpa
- syndrom vyhoření
- deprese a úzkosti
Za příčiny těchto chorob se považuje nadměrná konzumace jídla, alkoholu a cigaret, nadměrný a trvalý stres, nedostatek fyzického pohybu, podvýživa, nedostatek spánku, žití v toxickém prostředí, nedostatek vystavování se slunci. Příjem průmyslově zpracovaných potravin, rafinované soli a cukru, moderní pšenice, rostlinných olejů, margarínů.
Vlastně všechno, co my můžeme ovlivnit naším způsobem života.
Co s tím?
Na prvním místě je potřeba nechat svou moc ve vlastních rukou. My přicházíme o sílu v našem systému budování osobní důležitosti a odevzdáváme svou osobní moc. My totiž věříme, že je v systému vždy někdo mocnější, než my. Úředník, učitel, celník, policista, lékař…
Odevzdáním moci totiž vzniká ne-moc. Ale s nemocí nám léky nepomůžou, dokud si nepomůžeme my sami. Nikdo to za nás neudělá. Začni jíst, hýbej se, optimalizuj svůj spánek a stres, užívej si slunce a život.
Systému samozřejmě vyhovuje, že přenecháváme zodpovědnost na druhých, ale je to skutečně to, jak chceme žít? Nebýt sami ve vlastní síle? Ve svém plném potenciálu? Každý z nás dokáže neuvěřitelné věci. Je ponižující a nepřirozené se nechat zamačkat do země a nesnažit se být nejlepší verzí nás samých.
Závěrem… Určitě se bude spousta lidí na nový rok snažit o lepší stravování. Většinou to vypadá tak, že si vyberou nějaký šílený stravovací styl, do kterého se na plno vrhnou. Jenomže většinou po nějaké době se dostaví problémy, které dají najevo, že tento styl není pro daného člověka vhodný. Takový člověk to možná ještě párkrát zkusí, než ztratí motivaci pro jakoukoliv změnu.
Vidíš se v tom? Tak to zkus jinak. Pozoruj se, nauč se něco o svém tělu, naslouchej jeho signálům. A potom budeš vědět vše potřebné, aby sis takový stravovací styl vytvořil sám.

Při přechodu na zdravější styl stravování bude potřeba vnímat, jak se na něm dlouhodobě cítíš. Zapisuj si:
1) Jak se po jídlech cítíš z hlediska energie: Po jídle by ses rozhodně neměl cítit ospalý a neměl bys mít propad energie. Naopak jídl oby ti energii mělo vrátit. Pozoruj po jakém složení na talíři se cítíš lépe, než před jídlem.
2) Po jakých potravinách se necítíš dobře: Nejde jen o to, které potraviny ti berou energii, ale i takové, které tě nadýmají, vytvářejí těžký pocit v žaludku, po kterých se ti zhorší a zpomalí přemýšlení nebo i takové, po kterých se ti hůře hýbe. Můžou to být i potraviny, po kterých máš horké břicho nebo ti způsobují vyrážku, či jiné zdravotní problémy. Takovým potravinám se vyhýbej.
3) Na jaké potraviny se často dostavuje chuť bez racionálního základu: Dokud se nevyčistí chuťové receptory, tak častěji máme hlad na to, co skutečně nepotřebujeme, jen nás to uspokojí. Ale jídlo je výživa, ne něco na zaplácnutí. Při přechodu na kvalitnější stravu pozoruj, jak se tyto signály mění.
4) Kdy a jak často máš hlad: Po kvalitním jídle bys měl být schopný vydržet v klidu 4-5h bez pocitu hladu, někdy i déle. Záleží na tom, co děláš ale rozhodně neplatí pravidlo, jez každé tři hodiny. Naopak jez hlavně, když máš hlad. Drž se 3-4 hlavních jídel denně.
Takže prosím, buď rozumný a jdi na to hezky postupně. Pozorovat se a zapisovat si své poznatky je určitě složitější postup, než prostě bezhlavě skočit do nějakého výživového směru. Na druhou stranu tě to ušetří spousty omylů, a ty se naučíš poslouchat své tělo a ne jen něco, co je napsané na papíře, nebo ti někdo řekl. Poslouchej sám sebe. Kdybys potřeboval pomoct, jsem k dispozici.
Pokud se ti článek líbil a byl pro tebe užitečný, tak budu rád za jakýkoliv komentář a sdílení.
Kde mě najdeš?
INSTAGRAM
FACEBOOK
Děkuji za tvůj čas a těším se na tebe u dalšího článku.
“Chtěj po sobě víc. Chtěj mít jídlo už jednou provždy vyřešené.”
Lukáš Reisinger